onsdag 13 maj 2020

Grekland är på ”dekis” igen!

EMU:s gräns för statsskulden ligger på 60 % och Greklands statsskulden är nu ca 200 % av BNP. Återigen har Grekland hamnat i en dålig sits som består av dels en sjunkande BNP samt ökade lån p.g.a. kommunistiskt vanstyre och flykting- och Covid-19 kris.

Det är nog inte bara grekerna som har det jobbigt nu och vi kan säkert räkna in både Italien och Spanien till samma klubb. Foliehatten förutsätter att han som skattebetalare i EU, inte får nöjet att bidra till att fylla igen hålen i de krisande ekonomierna.


Hela EU-samarbetet kan komma att vackla till ordentligt eftersom alla länder vill ha den bästa lösningen för sig själva. Grekerna kommer säkert att få ett nytt bailout=räddningspakt. Grekerna har ännu inte uppfyllt sina åtaganden sedan förra bailouten. Ska man glömma allt som varit och ge dom helikopterpengar ändå?  

 

Hela världsekonomin är numera ett digitalt luftslott där ingenting har ett substantiellt värde, utan allt bygger på vår uppfattning som radikalt kan komma att ändras nu när "sedelpressarna" går varma. Klicka några gånger på tangentbordet, så har Grekland "fått sina pengar." Huvudvärken för oss alla kommer senare. Luftslottet kommer inte att rasa samman riktigt ännu, men det kan bli en utlösande faktor som sätter igång en oundviklig utveckling, där allt brakar samman på sikt.

EU skulle kommit med ett förslag i denna vecka för en fond som skulle hjälpa de drabbade länderna i EU. Oenigheten är stor mellan syd/nord. Nord vill att det skall vara lån, medan syd vill att det skall vara bidrag.
Problemet är att varken Grekland, Italien eller Spanien kommer att kunna betala tillbaka lån. Grekerna har hittills inte lyckats göra detta efter förra krisen. Nu skall ett lån betalas i maj och det verkar strula!


Grekerna kan alltid göra en Erdogan och hota med att öppna sina flyktingläger och översvämma Europa med hungriga migranter. Med 2015 i minnet, så gör övriga EU som grekerna önskar.

När Tyskland rädda Grekland förra gången, blev tyskarna riktigt förbannade och de flesta tror inte, att de går med på att betala den här gången också. Tyskland går själva in i sin djupaste depression sedan 1945 med massarbetslöshet och nedläggning/dragning av det mesta av exportindustrin. Den ”döende ” Merkel vill kanske lämna det som sitt arv att ge pengar till grekerna ännu en gång, ett sista dråpslag mot tyska folket. Hon kommer ändå att bli bortröstad i nästa val, så hon har inget att vinna på att ens låtsas föra en politik som är bra för Tyskland.

Sverige
kanske ställer upp med obegränsade kontantutbetalningar till Grekland, på villkoret, förstås, att de skickar hit alla anonyma islamister/IS-slaktare som de kan komma över i sina läger till vänsterns glädje. Det gäller att rädda EU till vilket pris som helst, alla svenska politikers enda hjärtefråga. De levererar bara det som alla svenska väljare har beställt. Även SD är numera för EU-medlemskap och därmed har de accepterat en helt ohämmad och okontrollerad massinvandring via bl.a. Grekland. Världshistoriens största invandring sedan ett årtionde räcker inte för SD, så de måste göra helt om i sin gamla kärnfråga och öppna gränserna helt och hållet.

EU borde ta några öar som pant om grekerna inte betalar tillbaks sina lån. Sedan kan man skapa frihandelszoner och låta afrikanska migranter komma och arbeta. Det blir billiga kläder till oss européer och pengar som skickas hem till Afrika. Ett win win koncept. Kina har gjort så och varför kan inte EU göra det i Europa? Kineserna plockade russinet ur kakan, de köpte världens största hamn av grekerna.
 
Felet Grekland gjorde som Sverige har undvikit(respit några år till), gå med på att skaffa Euro. Vilket absolut inte passar deras industri, vilket inte heller med Euro kommer passa den svenska exportindustrin och den lågt värderade SKR. Högteknologi a la Tyskland som absolut inte vill sänka värdet på Euro betyder, att Grekland inte kan sänka priserna för sina oliver. (vilket i princip står för mer än hälften av deras BNP, turism den näst största?) Vilket är betydligt lättare för någon annan att odla och sälja och konkurrera ut Grekland, än vad det är för någon att bygga bilar.
 
Det som är stötande är att Grekland krävt att Sverige ska betala en extremt mycket högre avgift till EU. Greklands regering tycker att Sverige borde gå med på EU-kommissionens förslag om höjd EU-nota. En höjning med 11 procent, det vill säga 15–17 miljarder, är rimlig enligt Greklands EU-minister Miltiadis Varvitsiotis. För Sverige skulle det innebära 15+ 45 miljarder = 60 miljarder!

Kan också nämnas att Storbritannien verkligen kan komma ut som segrare i slutändan, tack vare Brexit. Det blir inte mycket EU kvar till slut. Blir man inte utesluten tröttnar man och lämnar, om man har självförtroende som britterna hade och svenskarna saknar. Sverige skulle tjäna mycket på att lämna EU!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar