tisdag 12 maj 2020

Norge har en statsminister som kan, vågar och klarar av att ta en debatt med experter!

Till skillnad från Sverige har Norge en statsminister Erna Solberg som tar ansvar för det beslut hon hade fattat, att stänga ner hela Norge. Idag ser vi konsekvenserna av detta beslut om vi jämför Sverige och Norge. Sverige har mer än 10 gånger fler döda.

Trots Norges framgång har det riktas hård kritik mot regeringen från det norska Folkhelseinstitutet (FHI) samt flera norska professorer i epidemiologi som inte anser att en lockdown var nödvändig. Regeringen har inte lyssnat på experterna utan ägnat sig åt skrämselpropaganda.

Förra veckan genomfördes en stor TV-debatt i norska NRK där Erna Solberg fick chans att debattera mot FHI och tre andra norska epidemiologer, om det var rätt eller fel, att stänga ner Norge. Statsministern blev bland annat pressad om vad som händer när det kommer en andravåg.
Epidemiolog Mette Kalager: ”Det kan komma fler rundor i pandemin. Vad gör du då? Vad gör du då?”
Erna Solberg: ”Vi jobbar ju för att vi ska ha en annan regim för att hantera detta. Det betyder att vi ska gå på testning.”
Epidemiolog Mette Kalager: ”Men testning förebygger ju inte Covid-19. Testning förebygger inte Covid-19.”

Den norska debatten var intressant. Det är sällan man ser politiker och experter från FHI, vara så oeniga. Solberg klarade sig utmärkt. Inte så att hon hade rätt och experterna fel, men det var nog inte heller poängen. Erna stod där och sa, att hon fattat besluten och var ansvarig. Rätt eller fel är inte frågan, hon vågar fatta beslut, samt att hon vågar ta en debatt om det, mot epidemiologerna. Det är väl det man kan begära av en statsminister och då har man som politiker begripit sin roll bra.

Den dagen Stefan vågar göra likadant, lär två ”elefanter” komma flygande. I Sverige skulle Stefan Löfvén aldrig ställa upp i en debatt mot en kritisk grupp vetenskapsmän som har argument och kunskaper i bagaget. Det skulle han inte våga eller klara av! Problemet är att Stefan Löfven inte kan sätta någon på plats. Sossarna har hittills vägrat att släppa fram Löfven, väl medvetna om, att så fort han får en fråga som inte är noga förberedd blir det total katastrof, när han börjar svamla osammanhängande. Men en öppen debatt hade varit synnerligen välkommen.

För två månader sedan visste vi betydligt mindre om Covid -19, än idag. Politiker måste fatta snabba beslut och i efterhand går det att konstatera, att stängningen av norska skolor hade en mycket liten effekt över smittspridningen och var kanske inte befogad.
Norge har också fattat fler beslut om förbud än Sverige, vilket i programmet togs exempel på effekter som blev helt absurda. Sverige som har valt den mer frivilliga vägen ser annorlunda ut. Många svenskar iakttar försiktighet och därför kan detaljhandlar med mer vara öppet för att det ändå inte är så många kunder i butikerna. Men det negativa är, att många
unga svenskar totalt ”skiter i rekommendationer” och då hade en lockdown förstås varit mer effektivt. Krogar i både Stockholm och Malmö har varit överfulla!

Vem som har rätt kommer att dröja innan vi har facit. Sverige har definitivt inte lyckats skydda de äldre och Norge har effektivt minskat smittspridningen, men vad händer när man öppnar upp?
Österrike har hittills klarat av det i 3 veckor.

Att fira 17 maj verkar viktigt för norrmännen och de kommer att fira på ett sätt som knappast kommer att vara aktuellt i Sverige den 6 juni. Foliehatten tror att norrmännen har en väldigt bra grund att stå på nu och kan gå över mer till rekommendationer som vi i Sverige gjort hela tiden. Men Norge gör bäst i att försöka skydda sina äldre under lång tid och lära av Sveriges misstag.
Sverige
har kört med öppna dörrar och haft problem inom sjukvården och äldrevården p.g.a brist på utrustning och rutiner för hantering av äldre och patienter. Det är märkligt att det inte är så många äldreboenden som drabbats i Norge.

Hade Sverige lyckats att skydda den äldre sköra befolkningen på våra äldreboenden, så hade den svenska vägen prisats som extremt lyckad
och Stefan Löfven och Anders Tegnell hade varit ”Gudar!” Siffrorna sticker iväg och den svensk strategin målas upp som ett fiasko. Frågan är om ett snabbare beslut om besöksförbud på äldreboenden hade hjälpt. De har med massor av timanställda(migranter) utan möjlighet till att sjukskriva sig, ingen skyddsutrustning och enligt Johan Giesecke dåliga kunskaper i hygien. Våra äldre var dömda redan på förhand.

Svenska epidemiologer bör fråga sina kollegor i Hong Kong,Taiwan eller Sydkorea. De tre Grundpelarna i att stoppa Covid-19 är 1. Munskydd till alla. 2. Handsprit. 3. Distansering. Det fungerade i Hongkong,Sydkorea och på Taiwan. Munskydd och handsprit delades ut på gatorna. Hong Kong fick 4 döda. Smittan är utrotad. HK använde tre hörnpelare. Munskydd, distansering och god hygien. Massiva effektiva korta info kampanjer i TV. På 30 sekunder fick de fram det FHM behöver 2 timmar om dagen i en vecka för att berätta.

Svenska epidemiologer tycks vilja "utreda själva" och FHM är autistiskt blockerade och tror att 2 grundpelare räcker och de anser att det sprider smittan långsammare. Tegnell har inget intresse i, att stoppa smittan. Det skall gå långsamt. Tegnell vet hur effektiva munskydden är. Munskydden har fungerat 100% i Hongkong, men Tegnells ära står på spel. Medical narcissism kallas beteendet inom psykiatrin. Det är inte Covid-19 som är hotet, det är FHM. Övriga epidemiologer i Norden skall inte låta sig vilseledas av en autist.

Många svenskar är missnöjda med att Stefan Löfven har lyssnat för mycket på FHM och de övriga experterna. Flera av de svenska ep
idemiologerna som Anders Tegnell och Johan Giesecke ses av många svenskar som galna. Ponera att Sverige hade stängts ner. Hade ni gärna sett att det anordnades en stor debatt i Agenda, där statsministern fick möjlighet att sätta Tegnell och Giesecke på plats, för deras galna idéer, om att låta viruset sprida sig genom samhället? Det hade varit en chans för Stefan Löfven att ifrågasätta hur oansvariga deras råd och rekommendationer till regeringen har varit.
Istället gömmer sig sossarna bakom FHM. Skulle opinion uppstå mot FHM, utser S någon syndabock i FHM och den får  sparken.
 
De trodde att smittan skulle dö ut innan Sverige drabbades.
De hade inga resurser att stoppa eller initialt begränsa smittan ändå.
De har världens ineffektivaste myndigheter så även om resurserna finns så saknas samordningen.
Det saknas politisk vilja att rädda f.d skattebetalare (pensionärer), de kostar bara pengar nu och är inte lojala S väljare.
De som styr landet gillar makt men hatar ansvar, därför undviker man att fatta beslut samtidigt som man kräver att "saker blir lösta."

Med munkavle menar kanske Carl Bildt att Anders Tegnell skall se på Hongkong,Sydkorea och Taiwans munskydd?
Europa har sannolikt flest epidemiologer i hela världen, men lyckas sämst. Istället för att kopiera Hongkongs, Sydkoreas och Taiwans taktik rakt av, så försöker alla uppfinna hjulet en gång till med tragiska resultat. Sverige är särklassen som vill skapa flockimmunitet mot ett okänt virus eller ens vet om immunitet uppstår. Det är mot all vetenskap och läkaretik. Flockimmunitet sysslar man bara med kända virus. Tegnell har kastat upp många tärningar i luften. Viruset är utrotat idag i HK mot alla odds. 9 miljoners staden i tropikerna 5 timmar med tåg från Wuhan. Sveriges glesbygd med försprång kollapsar. Idag promenerar åldringarna på gatan i HK. Ett faktum Tegnell inte vill tänka på. Taiwans och Sydkoreas ekonomi spås god. Sverige är intrasslat i en tejprulle på alla sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar